Kotkien oma sääsivu
PÄIVÄKIRJA

TIISTAI 19.5.1998

Tänään analysoimme sääkarttoja. Ilmatieteen laitoksessa oli poimittu edellisen viikonlopun ja eilisen maanantain Euroopan ja Skandinavian alueen säähavainnot kartoille. Otimme selvää karttojen merkinnöistä, etsimme lumisateita ja ukkosia. Piirsimme ilmanpaineen jakauman ja löysimme matala- ja korkeapaineen keskukset. Tällaista työtä päivystävät meteorologit tekevät joka päivä.

Matalapaineen alue oli siirtymässä Islannin länsipuolelta Skandinaviaa kohti. Ilmatieteen laitoksen säänennustusmallin mukaan matalapaineen keskuksen piti olla tänä aamuna jo Pohjoiskalotin seudulla. Siihen liittyvä kylmä rintama pilvineen näkyi hyvin aamun satelliittikuvassa ja lähestyvät rintamapilvet nousivat länsitaivaalle. Mallin puolitoista vuorokautta aikaisemmin täksi päiväksi ennustama sadealue sattui aika hyvin yksiin satelliittikuvan pilvialueen kanssa. Iltapäivän tutkakuvassa näkyi sateita Keski-Suomessa. Uudet ennusteet lupasivat reippaasti kylmenevää huomiseksi - Etelä-Suomeen alle kymmenen astetta päivällä - ja loppuviikoksi.

(19.5.1998 muistiinpanot: Laura Rontu)

HAVAINNONTEKOA

Barografi mittaa ilmanpainetta pianon päältä. Sademittarissa ei ollut tänään vettä.

baro sade

Koju on vihdoin pystytetty pihalle. Sisällä on lämpömittari ja kosteusmittari. Mittarit luettiin joka päivä ja tulokset kirjattiin havaintovihkoon.

koju1 koju2 koju3 koju4

Tuulen suunta ja nopeus: omasta tuulimittarista vai lipusta ja koivusta katsoen?

tuuli1 tuuli2
VAPPUSÄÄVEIKKAUS

Ennustimme vappusäätä: lämpötilaa Helsingin Kaisaniemessä. Tässä on oikea vastaus: noin 18 astetta illansuussa. Numerot kuvan vasemmassa laidassa ovat lämpötiloja ja kellonajat ovat kuvan alla.

vappu